پارکت یکی از مهمترین عناصری است که هویت فضای زندگی تان را مشخص میکند. پارکت کف خانه اگر به درستی انتخاب شود، میتواند هماهنگی خاصی با مبلمان و نورپردازی خانه پیدا کند و محیطی گرم و دوستداشتنی را برایتان به ارمغان بیاورد.
در این مقاله همراه آداک آفرند باشید تا همه چیز را دربارهی پارکت به شما بگوییم. ابتدا به سراغ این سوال میرویم که "پارکت چیست؟"
پارکت در واقع کفپوشی از جنس چوب است که به صورت صفحات نازک ساخته شده است و جهت پوشاندن سطح زمین یا کف خانه و اتاق به کار میرود. برای تولید پارکتها فرآیند خاصی انجام نمیشود. فقط چوب درخت را به الوار تبدیل میکنند و سپس آن را در ابعاد کوچک برش میدهند و برای نصب کردنش، آن را به زمین میچسبانند. در نهایت هم روی آن را میسابند و یک لایه لاک روی آن میزنند تا پارکتها کاملا براق شوند.
استفاده از پارکت به عنوان یکی از انواع متریال کف، از اواخر قرن هفدهم میلادی رواج یافت و در آن زمان نیز بیشتر به خانههای اشرافیان و افراد طبقه مرفه جامعه اختصاص داشت. پارکتها میتوانند حس گرما و طبیعت را به خانه شما بیاورند و برای دکوراسیونهایی که تمرکز آنها بر روی تاریخی جلوه دادن کف خانه است، بسیار مناسب است. با این حال پارکت، کفپوش لوکس و گرانقیمتی محسوب میشود. به علت قیمت بالا و همچنین دیگر معایبی که این پارکتها نسبت به انواع جدیدتر کفپوشها و پارکتها دارند، امروزه کمتر از این نوع پارکتها استفاده میشود.
در صورتی که زیر کار به هر دلیلی صاف نباشد، کار نصب پارکت با مشکل روبرو میشود. بسته به میزان خرابی سطح زیر کار، عملیات ترمیم متفاوت است. سرامیکهای کنده شده، کف آسیب دیده و غیره میبایست قبل از شروع عملیات نصب پارکت رفع شوند. مثلاً شاید لازم باشد بعضی جاها سیمان شود و صاف گردد. سپس مرحله بعدی مرحله فوم گذاری است که سبب میشود هم پارکت خوب نصب شود و هم نقش عایق صدا و حرارت را خواهد داشت.
بعد از فوم گذاری، نوبت چسباندن پارکت با چسب و یا قفل کردن قطعات در هم است. در این مرحله بسته به نوع پارکت، استراتژی نصب متفاوت میشود. برخی از پارکتها را باید با چسب مخصوص چسباند و برخی دیگر نیاز به چسب ندارند و میبایست از طریق نری-مادگی در هم قفل شوند.
بعد از چسباندن پارکت، نوبت به درز گیری است که این کار با لاک انجام میشود. این کار لغزش و تکان خوردن و صدا دادن پارکتها را در اثر راه رفتن روی آنها کم میکند.
برای انتخاب رنگ و مدل پارکت، باید دوام پارکت معیار اصلی شما باشد. ممکن است بعضی از مدلها به خاطر رنگ و بافتی که دارند به نظرتان جذاب بیایند؛ اما اگر جنسی دارند که زود کثیف و خش دار میشوند، ممکن است انتخاب خوبی برای شما نباشند.
عامل مهم دیگر در انتخاب پارکت، فضایی است که قرار است پارکت در کف آن فضا به کار گرفته شود. به همین دلیل در تولید پارکت، دو طبقه متفاوت یعنی پارکت مسکونی و پارکت تجاری وجود دارد.
استفاده از پارکت در فضای تجاری
استفاده از پارکت در فضای مسکونی
ضخامت پارکت نیز در دوام پارکت اهمیت زیادی دارد. ضخامت پارکت باید بر اساس وضعیت کف زمین و میزان تردد انتخاب شود. به طور کلی در مکانهای مسکونی، پارکتهایی با ضخامت 8 میلی متر، استاندارد تلقی میشوند.
انتخاب رنگ پارکت نیز بسته به فضای مورد استفاده و نیازهای شما متغیر است. در حالی که پارکتهای خاکستری جَو مدرنی به خانه و محل کار میبخشند، پارکتهای با رنگ طبیعی، که بیشتر از چوب ساخته شده اند، حال و هوایی طبیعی و گرم به مکان میبخشد. پارکتهای رنگ روشن، روشنایی بیشتری به محل زندگیتان میبخشند و رنگهای تیره باید با مبلمان با رنگ روشن ترکیب شوند تا باعث تاریکی خانه نشوند. اما نباید فراموش کنیم که پارکتهای تیره رنگ، به نظافت بیشتری نیاز دارند.
استفاده از پارکت تیره
استفاده از پارکت روشن
یکی دیگر از معیارهای مهمی که مربوط به استفاده از پارکت است، خطوطی است که درز یا شیار نامیده میشوند و فضاهای خالی یک میلی میتری V شکلی هستند که در قسمتهای برش خوردهی تکههای پارکت قرار دارند. پارکتها به دو نوع شیاردار و بدون شیار تقسیم میشوند. پارکتهای شیاردار، دارای ضخامت بالایی هستند اما در عین حال میزان سایش این پارکتها زیاد است. این پارکتها که از لحاظ طراحی دارای ظاهری زیبا هستند، نباید برای مکانهای تجاری یا ورودی خانه که تردد در آن زیاد است مورد استفاده قرار گیرند.
همچنین مدت ضمانت پارکت نیز یکی از معیارهای مهم در انتخاب پارکت است. کمترین مدت ضمانت یعنی ۵ سال متعلق به پارکتهای لمینت است. ضمانت پارکتهای وارداتی نیز بین 5 تا 30 سال متغیر است.
در نهایت، هنگام انتخاب پارکت بسیار مهم است که اطلاعاتی درباره ویژگیهای پارکت و این که مناسب چه نوع کفهایی است از کارخانه و شرکت مسئول کسب کنید. بدین صورت میتوانید مناسبترین و مرغوبترین پارکت را انتخاب کنید و مدتهای طولانی با خیال راحت از آن در خانه خود استفاده کنید.
برای نگهداری از پارکت و حفظ نظافت و درخشندگی آنها لازم نیست که از واکس یا پولیش استفاده کنید. فقط به یک تکه پارچه مرطوب و کمی آب گرم نیاز دارید. البته بهتر است که از شویندههای مخصوص پارکت، که از طریق فروشندگان لمینت پارکت و بعضی فروشگاههای زنجیرهای میتوان آنها را خریداری کرد، استفاده کنید.
همچنین توجه داشته باشید که هرگز لوازم سنگین و اسباب اثاثیههای سنگین و یا نیمه سنگین خانه را بر روی سطح پارکتها نکشید. چون فشار وارده از این کار به پارکت باعث میشود تا پارکت به سرعت خراشیده شود.(برای یادگیری روش از بین بردن خراشیدگی پارکت اینجا کلیک کنید)
خراشیدگی روی پارکت
علاوه اینها، توجه داشته باشید که اگر پارکت چوبی به خوبی نصب نشده باشد، بین تایلهای آنها شکاف یا فضای خالی دیده میشود. در این صورت آب و رطوبت به بخش داخلی آنها نفوذ کرده و عمر مفید کفپوشها کم میشود.
همیشه سعی کنید کف پارکت را بدون گرد و خاک نگه دارید (با استفاده از جارو برقی یا جارو دستی).
از تِی اسفنجی مرطوب و یا یک تکه پارچه برای تمیز کردن کف پارکت استفاده کنید؛ برای تمیز کردن کفپوش چوبی به یک اسفنج مرطوب نیاز ندارید. فقط مطمئن شوید که آن را به سرعت با یک تکه پارچه خشک، خشک میکنید.
زمانی که میخواهید پارکت را تمیز کنید، از صابون و دیگر مواد تمیز کننده دوری کنید. زیرا آنها میتوانند پارکت را خراب کنند. میتوانید از تمیزکنندههای کفپوش چوبی استفاده کنید که در بسیاری از فروشگاهها در دسترس است.